21.9.06

Feminismi, maskulismi ja gender-egalitarismi

Feminismi on naisasiaa ja feministit pyrkivät ajamaan naisten etua, sillä heidän mielestään naiset ovat yhteiskunnassa syrjitty ja jopa sorrettu sukupuoli. Feministinen liike on pirstaloitunut useisiin suuntauksiin, koska naisillakin on keskenään erilaisia intressejä ja käsityksiä siitä, mikä ylipäätään on naisten etu ja onko lopullisena tavoitteena naisten hallitsema matriarkaatti vai riittäisikö tasa-arvo - ja miten se tasa-arvo pitäisi määritellä.

Maskulismi on miesasiaa ja maskulinistit pyrkivät ajamaan miesten etua, sillä heidän mielestään nyky-yhteiskunnassa syrjitään monessa asiassa pikemminkin miehiä. Samoin kuin feminismissä, myös maskulismissa voi olla useita keskenään erilaisia painotuksia. Vastakkaisten tavoitteidensa vuoksi maskulismi joutuu usein törmäyskurssille feminismin kanssa, jolloin se helposti sotketaan antifeminismiin, sovinismiin tai jopa misogyniaan eli naisvihaan - aivan samoin kuin feminismiä toisinaan pidetään silkkana miesvihana.

Egalitarismi on puolestaan yleistason nimitys kaikille tasa-arvoa tavoitteena pitäville aatteille. Sukupuolellista egalistarismia eli sukupuolten tasa-arvoon pyrkimistä voidaan siis kutsua vaikkapa gender-egalitarismiksi. Muutamia tuon englanninkielisen wikipedian määritelmän ydinkohtia suomeksi: "Tasa-arvoistit uskovat yleensä, että feminismi on hylännyt tasa-arvon tavoitteen ja keskittyy sen sijaan vain naisten oikeuksiin unohtaen toisten sukupuolten oikeudet." "He pyrkivät suurimpaan mahdolliseen oikeudenmukaisuuteen ja etsivät yhteistoimintaan perustuvia ratkaisuja parantaakseen sekä miesten että naisten asemaa." "Vaikka he jakavat monia ajatuksia itseään feministeiksi tai maskulisteiksi kutsuvien kanssa, heidän mielestään egalitarismi on parempi sana tasa-arvopyrkimykselle kuin mikään jompaan kumpaan sukupuoleen perustuva."

Nyt te varmaan ihmettelette, miksi ihmeessä kirjoitan blogiini näin tylsän tietosanakirjamaisesti ja jopa pitkälti wikipediaan tukeutuen siitä, miten määrittelen kolme sukupuolten asemaan liittyvää aatetta sekä mitkä ovat niiden suhteet toisiinsa. Ilman tuota taustatietoa harva kuitenkaan ymmärtäisi, mistä oikein höpisen, kun määrittelen oman näkemykseni suhteessa sukupuolten tasa-arvoon kertomalla olevani gender-egalitaristi.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus oli.
Lopultakin tiedän miksi kutsua itseäni, kun tulee puhe tasa-arvosta etc.. Pitempään olin jo miettinyt, että onko tälle asialle olemassa mitään kuvaavaa sanaa, laiska olin ja en jaksanut ottaa selvää.
Olen siis gender-egalitaristi.

Anonyymi kirjoitti...

Mun on pakko tarttua tuohon "keskittyy sen sijaan vain naisten oikeuksiin unohtaen toisten sukupuolten oikeudet."
...Toisten sukupuolten? Montako sukupuolta tällä planeetalla elääkään? ;-P

Ei muuta, hehheh :-)

MariaKristiina kirjoitti...

Ai tätäkin on kommentoitu, kiva. Anonyymille kiitos kehuista, itsekin mietin ensin pitkään, mistä löytyisi sopiva nimitys.

katya: ...Toisten sukupuolten? Montako sukupuolta tällä planeetalla elääkään? ;-P

Monikko on ihan alkuperäisestä tekstistä peräisin ja olettaisin, että sillä halutaan huomoida myös ne ihmiset, jotka eivät esim. koe olevansa selkeästi joko naisia tai miehiä vaan ovat vaikkapa androgyynejä tms. (siinä englanninkielisessä tekstissä esiintyy myös sex/gender -erottelu eli jako biologiseen ja sosiaaliseen tai kulttuuriseen sukupuoleen).